Els inuit, exploradors del Gran Nord. Amb l'antropòleg Francesc Bailón i amb l'expert en gossos polars David Pacheco

ds. 15 maig 202117:0019:30
  • Jornades i Xerrades

Per assistir a la trobada, demana les teves entrades gratuïtes enviant un correu electrònic a [email protected] o un WhatsApp al 626534710.

Els inuit —paraula que significa «éssers humans», encara que també se'ls coneix amb el nom despectiu d'«esquimals»— són un dels pocs pobles indígenes que encara conserven moltes de les seves antigues tradicions. Vivint en perfecta simbiosi amb la naturalesa, els inuit han sabut aprofitar els escassos recursos que l'Àrtic els ofereix i s'han convertit en la societat caçadora actual més avançada del món.
Conèixer el seu passat ens permetrà entendre millor el present i futur d'aquest poble fascinant. I ho farem amb el Francesc Bailón. Llicenciat en Antropologia Cultural, està considerat com un dels més grans especialistes en matèria inuit a nivell mundial. Ha realitzat més de trenta expedicions a l'Àrtic, la majoria d'elles per conviure amb els inuit; és guia expert en viatges culturals a Canadà, Groenlàndia, Mongòlia i Sibèria, i va ser l'assesor cultura de la pel·lícula Ningú vol la nit, d'Isabel Coixet, guanyadora de quatre premis Goya i un premi Gaudí. Sense oblidar-nos que ha escrit dos llibres de referència en tota biblioteca polar que es preï: Els poetes de l'Àrtic. Històries de Groenlàndia i Els inuit. Caçadors del Gran Nord.
Els inuit, però, van comptar amb un aliat indispensable per assentar-se a les regions àrtiques: el gos polar, un animal evolucionat del llop per mediació de l'ésser humà, que el va ensinistrar i utilitzar per defensar el ramat i el grup familiar, conduir el bestiar, carregar estris i tirar de trineus, un mitjà de transport que va revolucionar la colonització de l'Àrtic i va possibilitar arribar als dos extrems del món: el Pol Nord i el Pol Sud.
Ningú com el David Pacheco Filip per explicar-nos la història d'aquests herois de quatre potes. És psicòleg caní, entrenador de gossos d'assistència per a discapacitats i tècnic en teràpia assistida amb animals de formació. Però, sobretot, és un gran aficionat i admirador dels gossos polars i de les cultures àrtiques. Creador de dos grups de Facebook de referència en la matèria com són Arctic Dog of the World i Antarctic Sled Dogs, és conferenciant habitual i es dedica a la recerca de publicacions d'interès etnogràfic, històric i divulgatiu per al coneixement i preservació dels sabers tradicionals relacionats amb l'ús dels cànids en l'àmbit polar.

Per assistir a la trobada, demana les teves entrades gratuïtes enviant un correu electrònic a [email protected] o un WhatsApp al 626534710.

Detalls de l'event

És un esdeveniment gratuït?: 

Si

Lloc: 

  • Alins

Telèfon de contacte: 

626534710

Email de contacte: 

Afegeix al teu calendari 2021-05-15 17:00:00 2021-05-15 19:30:00 Europe/Madrid Els inuit, exploradors del Gran Nord. Amb l'antropòleg Francesc Bailón i amb l'expert en gossos polars David Pacheco Per assistir a la trobada, demana les teves entrades gratuïtes enviant un correu electrònic a [email protected] o un WhatsApp al 626534710. Els inuit —paraula que significa «éssers humans», encara que també se'ls coneix amb el nom despectiu d'«esquimals»— són un dels pocs pobles indígenes que encara conserven moltes de les seves antigues tradicions. Vivint en perfecta simbiosi amb la naturalesa, els inuit han sabut aprofitar els escassos recursos que l'Àrtic els ofereix i s'han convertit en la societat caçadora actual més avançada del món. Conèixer el seu passat ens permetrà entendre millor el present i futur d'aquest poble fascinant. I ho farem amb el Francesc Bailón. Llicenciat en Antropologia Cultural, està considerat com un dels més grans especialistes en matèria inuit a nivell mundial. Ha realitzat més de trenta expedicions a l'Àrtic, la majoria d'elles per conviure amb els inuit; és guia expert en viatges culturals a Canadà, Groenlàndia, Mongòlia i Sibèria, i va ser l'assesor cultura de la pel·lícula Ningú vol la nit, d'Isabel Coixet, guanyadora de quatre premis Goya i un premi Gaudí. Sense oblidar-nos que ha escrit dos llibres de referència en tota biblioteca polar que es preï: Els poetes de l'Àrtic. Històries de Groenlàndia i Els inuit. Caçadors del Gran Nord. Els inuit, però, van comptar amb un aliat indispensable per assentar-se a les regions àrtiques: el gos polar, un animal evolucionat del llop per mediació de l'ésser humà, que el va ensinistrar i utilitzar per defensar el ramat i el grup familiar, conduir el bestiar, carregar estris i tirar de trineus, un mitjà de transport que va revolucionar la colonització de l'Àrtic i va possibilitar arribar als dos extrems del món: el Pol Nord i el Pol Sud. Ningú com el David Pacheco Filip per explicar-nos la història d'aquests herois de quatre potes. És psicòleg caní, entrenador de gossos d'assistència per a discapacitats i tècnic en teràpia assistida amb animals de formació. Però, sobretot, és un gran aficionat i admirador dels gossos polars i de les cultures àrtiques. Creador de dos grups de Facebook de referència en la matèria com són Arctic Dog of the World i Antarctic Sled Dogs, és conferenciant habitual i es dedica a la recerca de publicacions d'interès etnogràfic, històric i divulgatiu per al coneixement i preservació dels sabers tradicionals relacionats amb l'ús dels cànids en l'àmbit polar. Per assistir a la trobada, demana les teves entrades gratuïtes enviant un correu electrònic a [email protected] o un WhatsApp al 626534710. Alins

Inscrits

imatge de NaturaLlibres

Organitzadors

imatge de NaturaLlibres